PDA

View Full Version : Tούνα (μέρος πρώτο)...


fadomas
22-05-2011, 23:04
Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται γύρω από αυτόν τον τύπο κυνηγιού είπα να γράψω και εγώ τις δικές μου εμπειρίες. Ένα κομμάτι τουλάχιστον από δαύτες. Οι περισσότεροι μόλις ακούνε την λέξη τούνα γεμίζουν δέος. Και καλά κάνουν στην τελική γιατί δεν είναι ένα ψάρι που το βλέπεις συχνά. Υπάρχουν μάλιστα μερικοί που παράτησαν όλα τα υπόλοιπα είδη ψαριών που κυνηγούσαν μέχρι πρόσφατα γι αυτό το κυνήγι και μόνο. Και όταν λέω μόνο το εννοώ...

Όλα ξεκίνησαν πριν 8 χρόνια όταν πήγα για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο κυνήγι. Είμαι από τους πολύ τυχερούς που πρωτοξεκίνησα με άτομα που κυνηγούσαν ήδη αυτά τα ψαριά πολύ καιρό. Από την πρώτη επαφή με αυτό το πανέξυπνο και συνάμα πανέμορφο ψάρι κόλλησα. Στην κυριολεξία. Δεν το περίμενα. Αυτό ήταν. Δεν ξαναπήγα για αλλά ψαριά από τότε. ΟΚ έχω πάει για παρέα και σε άλλα ψαρέματα αλλά ποτέ με αυτήν την αίσθηση. Όπως είπα πριν πήγαινα για την παρέα.

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα λέγοντας λίγα πράγματα για αυτά τα θαυμάσια πλάσματα. Γαλαζόπτερος - κυανόπτερος - κόκκινος είναι το ίδιο και το αυτό. Είναι το ίδιο ψάρι. Λέγεται και κόκκινος λόγω του εντόνου βαθύ κόκκινου κρέας του. Είναι μεταναστευτικό ψάρι και ζει σε 3 σημεία του πλανήτη. Ανατολικό - δυτικό ατλαντικό και στην μεσόγειο όπου και αναπαράγεται. Ο πληθυσμός του δυτικού ατλαντικού αναπαράγεται κάτω στον κόλπο του Μεξικού. Είναι από τα μεγαλύτερα ψάρια που έχουν κοκάλα. Δεν έχει χονδρούς και παρά το μέγεθος του έχει ένα απίστευτο κυκλοφορικό σύστημα. Καταρχήν είναι ψάρι αιμοφιλικό. Αιμορραγεί πολύ μετά από το χτύπημα. Λόγω όμως αυτού συστήματος μπορεί και προσαρμόζεται σε όλες τις θερμοκρασίες και βάθη. Η θερμοκρασία του σώματος του είναι λίγο μεγαλύτερα από αυτή της θάλασσας. Η τούνα δεν έχει νηκτική κύστη. Μετά το μπαμ αφού τελειώσει φεύγει κάτω σούμπιτη. Όσοι δεν έχουν δει η δεν έχουν πιάσει τούνα βλέποντας την μόνο νομίζουν ότι δεν έχει λέπια. Λάθος. Έχει και μάλιστα πολλά μικρά και πυκνά τοποθετημένα. Κάτω από αυτά υπάρχει ένα χοντρό δέρμα. Πιάνει ταχύτητες τρελές. Ειδικά δε όταν κυνηγά. Έχω δει τούνα που πέρασε από μπροστά μας μπορεί και με καμιά εκατοστή χιλιόμετρα. Κυνηγάει σε όλα τα βάθη. Από αφρό μέχρι και κάτω στα 1000 μετρά. Φοβερά δυνατό πλάσμα. Η τούνα σε κάθε γέννα γεννάει περίπου 40 εκατομμύρια αυγά. Κάνει τόσα γιατί οι πιθανότητες επιβίωσης είναι από πολύ λίγες έως ελάχιστες. Αν η τούνα γλιτώσει από τα δίχτυα η από εμάς (:114:) μπορεί να φτάσει και τα 38 με 40 χρόνια ζώνης. Έχει χρώμα σκούρο μπλε από την επάνω μεριά σχεδόν μαύρο και από κάτω της είναι ασημί.

Όσον αφορά στο κυνήγι της. Η τούνα μπορεί να κυνηγηθεί με πολλούς τρόπους. Είτε με καλάμι είτε με δίχτυα είτε με ψαροτούφεκο. Στην τελευταία περίπτωση που μας ενδιαφέρει, κυνηγιέται με 2 τρόπους. Είτε την κυνηγάμε στα ίσια χωρίς μπασμό είτε με μπασμό. Εγώ είμαι της δεύτερης επιλογής. Η τούνα έχει την εποχή της. Όπως είπα και πριν, είναι μεταναστευτικό ψάρι και η καλύτερη περίοδος είναι η εποχή ακριβώς μετά την ωοτοκία. Οι αναπαραγωγικοί μήνες είναι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κατά κόρον άλλα συνεχίζουν μερικά κοπάδια και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Αυτό συμβαίνει λόγω της υπεραλιείας αλλά και των θερμοκρασιών που έχουν αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι των ψαριών. Τέλη Σεπτέμβρη δηλαδή μέχρι όσο πάει ανάλογα πάντα την θερμοκρασία των νερών και τον καιρό. Μετά την γέννα τα ψαριά πεινάνε τρελά και μουντάρουν σε ότι βρούνε. Το μέγα θέμα όμως είναι να τα βρεις. Έπειτα από αρκετά χρόνια και με πολλές σημειώσεις και αναφορές φιλών έχω κάνει ένα σχεδιάγραμμα πορείας και στάσης αυτών των ψαριών όσον αφορά πάντα τα δικά μας τα νερά εδώ πάνω.

Τα βρήκαμε τα ψάρια τι κάνουμε; Στο κυνήγι με τάισμα η όπως το λένε μερικοί ντρίφτινγκ μεγάλη προσπάθεια θέλει στο να καταφέρετε να ανεβάσετε τα ψαριά επάνω. Αν είστε μάστερ του είδους και αν πέσετε σε πεινάλες θα ανεβούν μέχρι και στον αφρό. Τις περισσότερες φορές όμως προσπαθούμε να τα φέρουμε στο επιθυμητό σημείο βολής και αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12-15 μετρά βάθος. Βασικά και τα 15 είναι πολλά για τουφεκιά σε αυτά τα ψαριά αν δεν έχεις την ανάλογη εμπειρία. Από την στιγμή που τα ανεβάσαμε τα ψαριά επάνω αναμένουμε. Υπομονή. Δεν πέφτουμε στο νερό ακόμη. Μόλις ξεκινήσουν και τρώνε μπαίνουμε στο νερό σιγά με μαλάκες κινήσεις ένας ένας. ΔΕΝ τουφεκάμε ακόμη. Μετράμε την κατάσταση ζυγίζουμε το μένος των ψαριών και παίρνουμε μια ασφαλή θέση στο νερό. Ποια είναι αυτή. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας την κατεύθυνση του ρεύματος. Προσέχουμε να μην φέρει το ρεύμα τα σχοινιά γύρω από εμάς για λογούς ασφαλείας. Αν μπερδευτούν γύρω από έμας μετά την βολή θα πάμε σούμπιτοι για τα τάρταρα και πιστέψατε με δεν είναι ότι καλύτερο. Είναι άκρως θανατηφόρο. Με τίποτα δεν πρέπει να μπούμε ανάμεσα στον μπασμό και στα ψαριά. Πλάτες πάντα προς το μπλε με το οπτικό μας πεδίο στον μπασμό. Κοιτάμε και ανά πασά στιγμή ξέρουμε που είναι το-τα ζευγάρια μας. Πάντα προσέχουμε τα σχοινιά να τα έχουμε στα δεξιά μας αν είμαστε δεξιόχειρες η αριστερά αν ήμαστε ζερβοί. Είμαστε έτοιμοι για τουφεκιά. Αυτό που θέλουμε είναι να μας έρθει το ψάρι καλά. Τι εννοώ. Αφού είμαστε μεσόνερα στατικοί κοντά στον μπασμό περιμένουμε και διαλέγουμε το ψαρί. Έχοντας στο οπτικό μας πεδίο όλη την φάση επιλέγουμε με μια γρήγορη ματιά ποιο ψάρι θα βρεθεί ποιο κοντά σε εμάς και με ποια πορεία. Αφού κάνουμε τον υπολογισμό και αφού λοκάραμε το ψαρί ετοιμαζόμαστε για την βολή. Στάση παθητική ποτέ τσαμπουκαλεμένες κινήσεις, ηρεμία, συγκέντρωση μεγάλη και βολή στο μέλλον. Λέω στο μέλλον γιατί αν το ψάρι κινείται γρήγορα μόνο με προσκόπευση έχεις κάποιες πιθανότητες. Στις αρχές όλες μου οι βολές πήγαιναν στον γνωστό γάμο. Με τον καιρό όμως και με τις σωστές υποδείξεις των φιλών έμαθα να τουφεκάω στο μέλλον αλλά και να υπολογίζω όσο γίνεται ποιο σωστά την ταχύτητα των ψαριών. Το λέω πάλι. Είμαι από τους τυχερούς γιατί όταν πρωτοξεκίνησα ξεκίνησα με ανθρώπους που τα κυνηγάνε χρονιά αυτά τα ψαριά. Αφού μάθουμε την προσκόπευση ένα άλλο μείζον θέμα είναι η καίρια βολή. Το να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θέλει γνώση καλή του οπλισμού μας, της ανατομίας του ψαριού και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Τι εννοώ λέγοντας καίρια βολή. Μία βολή που θα ταλαιπωρήσει γρήγορα και θα ματώσει ακόμη ποιο γρήγορα το ψάρι. Αυτή είναι η καίρια. Θέλει να ήμαστε πάντα ήρεμοι με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση σε αυτό που κάνουμε η αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε. Με λίγα λόγια ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. Τα ψάρια από την στιγμή που ξεκίνησαν και τρώνε δεν πάνε πουθενά.

Το συγκεκριμένο ψάρι μάχεται και μάχεται πολύ. Πάρα πολύ. Στην αρχή σοκάρεται για κανά 2-3 δεύτερα και μετά αρχίζει ο έρωτας. Θα σταματήσει κάποια στιγμή και θα ακινητοποιηθεί. ΜΗΝ το πλησιάζετε. Είναι επικίνδυνο. Νομίζετε ότι η τούνα έχει τελειώσει. Αμ δε. Μαζεύει δυνάμεις για να ξεκινήσει το 2ο ημίχρονο. Όταν πια τελειώσουν όλα και το ψάρι παραδοθεί τελείως (κάνει κάποιες κινήσεις βραγχιακές αλλά δεν σας τις λέω... ακόμη τουλάχιστον) ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν το πιάνουμε από μπροστά. Πάντα από πίσω προς τα μπροστά και πιάνουμε την βέργα με τα δυο χέρια δεξιά αριστερά. Το ξαναλέω γιατί είναι σημαντικό. ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ. Μπορεί να ξαναξεκκινήσει για τρίτο ντεμαράζ και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μας πάρει μαζί του η να μας καρφωθεί η βέργα. Μεγάλη προσοχή.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό τώρα. Μεγάλο θέμα. Τα περισσότερα όπλα μου ήταν μακρυνάρια. 130-140 ρόμπι της παρέας ένα 170 μερλό ένα χάμιλτον 165 και ένα αερικό όχι από αυτά που ξέρετε. Μια ''παράνομη'' έκδοση. Ακούμε κατά καιρούς συναδέλφους που πήραν ψάρια με αλουμινένια όπλα κοντά. Ναι γίνεται δεν το αποκλείει κανείς. Αλλά όλες μα όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαίρεση του κανόνα και όχι ο κανόνας. Δεν μπορείς να βγάζεις τέτοια ψάρια επί μονίμου βάσεως με τέτοιου τύπου όπλα. Τελεία και παύλα. Έχω δει τσέρκια να γίνονται κουτάλια. Αποσπώμενες να φρακάρουν και να χάνονται ψαρια. 8αρες-9αρες-10αρες να γίνονται κάγκελα. Ένας πολύ φίλος και μεγάλος γνωστής του συγκεκριμένου κυνηγιού μου είχε πει κάποτε: "υπεροπλία δεν υπάρχει σε αυτά τα ψαριά". Και του βγάζω το καπέλο. Έχει 100% δίκιο. Να τελειώνω όμως γιατί κουράστηκα μπροστά στο παλιόκουτο...

Έπειτα από πολλύυυυ ψάξιμο και συγκριτικά τεστ κατέληξα σε δυο μαύρα τουφέκια που τα έχω πάντα μαζί μου. Να είναι καλά το φιλαράκι που μου τα προτείνε. Περιμένω και εγώ το κάρμα μου ώστε να γυρίσω και να πω στον φίλο μου ''αναθεώρησε φιλαράκι, τελικά υπάρχει υπερόπλο". Κατά προτίμηση λοιπόν διαλέγουμε μακρύ όπλο από 130 και πάνω. Να τουφεκάει τουλάχιστον 8αρα αστραπιαία. Πάμε στα πίσω του όπλου. Το να μαζέψεις μια τούνα με μουλινέ θέλει κάποια εμπειρία. Ποτέ μην πείτε ότι ΟΚ μικρό είναι το 'χω. Ποτέ. Και ένα 30κιλο ή 25κιλο ψάρι μπορεί να σας πνίξει. Όσο μπορούμε το μουλινέ το αποφεύγουμε αν δεν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Του φοβητσιάρη η μάνα ποτέ δεν έκλαψε. Ο πιο ''ασφαλής'' τρόπος συγκράτησης και μαζέματος είναι λίγο σχοινί η μπάντζι σε συνεργασία με 2-3 πλωτήρια. Στην αρχή πειραματίστηκα με σχοινί 3αρι και μπετόνια 16κιλα λαδιού. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό. Κόψιμο σχοινιών σχισίματα ψαριών ανεπανόρθωτες ζημιές παντου. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ. Το σωστό σετάρισμα σχοινιών και πλωτήρων είναι μεγάλη υπόθεση και θέλει πολύ ψάξιμο. Αν όλο το σύστημα είναι ''κούτσουρο'' τότε οι πιθανότητες να χάσουμε το ψάρι αυξάνονται δραματικά. Ένας ποιο λάιτ συνδυασμός λίτρων άνωσης δουλεύει ποιο σωστά, ανάλογα πάντα το μέγεθος των ψαριών που παίζουν από κάτω μας. Σήμερα κατέληξα στο εξής σετάπ. Πάντα έχω μαζί μου ένα 20μετρο μπάντζι σε συνδυασμό με σχοινί αραμιδίου η προπυλενίου 40 μέτρα, 3 πλωτήρια 35 κιλών και ανάμεσα τους από 1 μέτρο μπάντζι. Δεμένα όλα αυτά σε 9αρα βέργα με αποσπώμενη. Για δεύτερο έχω το μουλινέ στο όπλο ένα μεγάλο με 120 μετρά σχοινί 2.5 καθαρό νταϊνίμα. Πάντα αυτές τις 2 επιλογές μαζί γιατί το τι ψαριά θα βρούμε δεν το ξέρουμε. Τις περισσότερες φορές όμως εδώ και κάποια χρόνια η πλειοψηφικά των ψαριών που θα βρούμε είναι από τα 25-30 κιλά έως και τα 60-70. Τα "σχολεία" με λίγα λόγια. Αν δω ότι παίζουν αυτά τα κιλά πέφτω με το μουλινέ και την 8αρα. Όταν αλλάζει το σκηνικό και χοντραίνει η φάση τότε αναγκαστικά κουμπώνω τα μεγάλα μέσα. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ.

Ο εξοπλισμός του τονοκυνηγού και η σωστή προετοιμασία του είναι το αγχολυτικό γι αυτόν. Κάθομαι με τις ώωωωρες εξετάζοντας τον και αντικαθιστώντας τα τυχόν πληγωμένα μέρη του. Πάντα πριν την εξόρμηση επιβάλλεται σωστός έλεγχος. Είναι κρίμα μετά από ένα πολύωρο ψάρεμα να χάσεις ένα ψάρι λόγω κακού κριπαρίσματος η ταλαιπωρημένης πετονιάς. Τον έλεγχο του εξοπλισμού σου τον κανείς εσύ και ΚΑΝΕΙΣ άλλος. Είναι σημαντικό αυτό. Ένα σημείο που θέλει προσοχή είναι η πετονιά μας ή το συρματόσχοινο αν έχουμε. Μετά από κάθε βολή θέλει αλλαγή οπωσδήποτε. Από το ντεμαράζ που έχει φάει από την προηγουμένη εξόρμηση είναι ήδη ταλαιπωρημένη. Άσχετο αν δεν φαίνεται η αν δεν το βλέπουμε. Θέλει αλλαγή γιατί έχει πονέσει στα σημεία κριπαρίσματος. Έχει τανιστεί κατά πολύ. Ένα άλλο σύστημα που παίζει και αυτό με πολύ καλά αποτελέσματα, μπορώ να πω είναι και πιο οικονομικό, είναι σκέτο σχοινί σε συνδυασμό με 2-3 πάμελες γεμάτες με πολυουρεθάνη για να μην συμπιέζονται. Κάθε πάμελα έχει γύρω στα 18 κιλά άνωση. Αυτό το σύστημα είναι ποιο φθηνό με πολύ καλά αποτελέσματα επίσης. Ακονίζουμε καλά βέργες - αποσπώμενες και ελέγχουμε τα φτερά και το πυράκι. Αν το πυράκι έχει καταπονηθεί κι αυτό από αγαντάρισα του ψαριού, φαίνεται. Αν κρίνετε ότι θέλει αλλαγή μην διστάσετε κάντε το.

Όσον αφορά την ομαδικότητα τώρα σε αυτό το ψάρεμα. Ποτέ δεν τουφεκάμε όλοι. Πάντα ο ένας θα είναι τα ματιά του άλλου ανά πασά στιγμή. Το ζευγάρι μας εδώ πρέπει να είναι στην τσίλια συνεχώς για τυχόν απρόοπτα. Μπέρδεμα στα σχοινιά-ψάρι από πίσω ή από καλύτερη γωνία, δευτέρωμα έγκαιρο, αν χρειαστεί βοήθεια στο αγαντάρισμα βουτιά λίγα δεύτερα αμέσως μετά το ζευγάρι του που κατεβαίνει για να αγαντάρει. Η εμπειρία μου σε αυτό το ομαδικό ψάρεμα μου έχει δείξει κάτι. Αν η παρέα δεν τα πάει καλά έξω από το νερό δεν τα πάει ούτε μέσα σε αυτό. Σημαντικό αυτό για το συγκεκριμένο ψάρεμα.

Πάμε τώρα να μιλήσουμε για την αρματωσιά μας. Ένα σωστό κριπάρισμα θα μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες αποτυχίας. Εγώ κλιπάρω ως εξής. 200αρα πετονιά πολλών κιλών θραύσης κομμένη στα 5 μήκη. Κλιπαρισμένη 3 φορές με κλιπαδόρο (ποτέ πένσα) κάθετα και όχι οριζόντια (προσέξτε το αυτό) ανά 2-3 εκατοστά το κάθε κλιπ μεταξύ τους. Στην πετονιά που ακολουθούν τα πλωτήρια μια ροδάντζα στο τέλος της και μετά το μπρέικ εγουεϊ αν έχει το όπλο ή στην σχοινοπιάστρα του όπλου. Κάνοντας αυτό πάμε στα σχοινιά μας. 2,5-3 χιλιοστά καλό ποιοτικό σχοινί νταϊνίμα η αραμιδίου είναι οκ. Αφού τσεκάρουμε και τα πλωτήρια μας είμαστε ρέντι.

Πάμε στα δύσκολα τώρα. Για να ρίξουμε τον συντελεστή αποτυχίας λίγο ακόμη, πρέπει να μάθουμε την σωστή καλή βολή. Καλή βολή όπως είπα και ποιο πάνω είναι αυτή η βολή που θα σκοτώσει το ψάρι ακαριαία ή σε πολλή μικρό χρονικό διάστημα. Συντελεστές καλής βολής: Γνώση της ανατομίας του ψαριού. Ευαίσθητα στον πόνο σημεία στο σώμα του. Σωστό πλάνο της βουτιάς. Μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Παθητική στάση στα μεσόνερα και όσο γίνεται δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Να δώσουμε στα ψάρια να καταλάβουν ότι ήμαστε απλά θεατές. Σωστός υπολογισμός της ταχύτητας του ψαριού. Βολές στο κότσι και τραβηγμένες καλό είναι να αποφεύγονται. Προτιμάμε πάντα κάθετες βολές στην ράχη του αν αυτό φυσικά είναι εφικτό. Αν δεν μας κάνει την χάρη τότε τουφεκάμε για να σπάσουμε κοκάλα και όχι για να πούμε ότι τουφεκίσαμε και αυτό είναι όλο. Το να χαθεί η να χαλάσουμε ένα ψαρί είναι κρίμα. Τουφεκάμε πάντα στο ψαχνό και όχι προς τα πίσω μέρη του ψαριού. Πολύ καλό σημείο είναι μια δυο πιθαμές (λέω 2 γιατί είναι ανάλογη η απόσταση αυτή με το μέγεθος του ψαριού) πίσω από το μάτι και λίγο ποιο πάνω από το πλαϊνό πτερύγιο. Για να μην σας κουράζω θα τα πω εν συντομία. Στην φάση της προσέγγισης και της τουφεκιάς όλα αυτά που είπαμε θα παίξουν τον ρόλο τους εκείνη την χρονική στιγμή. Τα πάντα όλα. Από εμάς τους ιδίους μέχρι την ροδάντζα της πετονιάς μας...

Κουράστηκα όμως μωρέ και ας το κόψουμε εδώ. Η συνεχεία αργότερα παίδες. Έχουμε πολλά να πούμε. Σωστή επιλογή του μπασμού, σωστό στράγγισμα του ψαριού - τρόπος μπαζώματος (και με ποια συχνότητα) - φλασέρ αν δουλεύουν ή όχι και ποιος είναι ο σωστός τρόπος κλπ κλπ. Πως το λεν... Στέι τιούντ!

Τα ξαναλέμε στο δεύτερο μέρος.

Sinner
23-05-2011, 01:22
Φίλε, ρισπέκτ! .-

...

bluehunter
23-05-2011, 01:30
Βάλε μας και κανα βίντεο ρε John!!!!

makisrs
23-05-2011, 01:35
:201::607:ριξε πραμα να μαθαινουμε

thanos
23-05-2011, 01:39
Διαμάντι!
:622:

hariska
23-05-2011, 01:40
Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-ΙΚ-Ο άρθρο!!!
Μπράβο Γιάννη!

parginos
23-05-2011, 08:21
:616:AMA PARI FORA..........ANTE NA KOΨH META:411:.....OREO ARΘRO...ENIMEROMENOS KAI EMPIROS O SINGRAFEAS...:624:

lunaman
23-05-2011, 08:28
καλα που ηθελες να γραψεις λιγα γιατι ειχες βαρεθει μπροστα το παλιοκουτο!!!!!ευγε πατερ

creta
23-05-2011, 09:59
Έπειτα από αρκετά χρόνια και με πολλές σημειώσεις και αναφορές φιλών έχω κάνει ένα σχεδιάγραμμα πορείας και στάσης αυτών των ψαριών όσον αφορά πάντα τα δικά μας τα νερά εδώ πάνω.

Ενδιαφερον :))))))

Τα συγχαρητηρια μου.
Επιτελους ο καλυτερος λογος συγκεντρωσης ατομων σε ενα φορουμ!
Συμπυκνωμενη γνωση!

pantelisgr
23-05-2011, 10:42
έμαθα να τουφεκάω στο μέλλον αλλά και να υπολογίζω όσο γίνεται ποιο σωστά την ταχύτητα των ψαριών.
Οσο γιά αυτό σε παραδέχομαι.Είσαι φοβερός πράγματι.Φανταστικό άρθρο Γιάννη.
:624:

el_eco
23-05-2011, 11:57
Ωραίο άρθρο!! :602:

Mathitis
23-05-2011, 12:41
Απιστευτος πολυ καθοδηγιτικο αρθρο μπραβο!

Pablo
23-05-2011, 12:56
Γιάννη κάνε ρε φίλε τον κόπο. Συγκέντρωσε όλα τα είδη που έχουμε στην Ελλάδα με φωτογραφίες και τις ονομασίες τους και γράψε κάτι για το καθένα... βλέπουμε ψάρι και δεν καταλαβαίνουμε τι μάρκα είναι!!

panos_kazazis
23-05-2011, 14:51
γιαννη μετρας !!!! πολυ ωραιο αν και δεν ξερω την τυφλα μου απο αυτα ,,καλα που τα γραφεις και εχουμε το νου μας καμια φορα δεν ξες μπορει να κατσει καμια τετοια φαση και οτι αρπαξουμε απο τα λεγομενα σου καλο ειναι και παλι μπραβο φιλαρακι !!!!

μια ερωτησει ποσα κιλα γινονται αυτα τα ψαρια γιαννη ΄? ετσι εχω απορια !!!!

fadomas
23-05-2011, 14:59
μια ερωτησει ποσα κιλα γινονται αυτα τα ψαρια γιαννη ΄? ετσι εχω απορια !!!!

Ζουνε εως και 40 χρονια και καθε χρονο απο την μερα της γενησης τους βαζουν απο 10 εως και 15-16 κιλα.Υπολογισε τωρα..

fadomas
23-05-2011, 15:01
βλέπουμε ψάρι και δεν καταλαβαίνουμε τι μάρκα είναι!!

Αλεξ η bugatti ξεχωριζει αναμεσα στα αλλα.Ετσι και ο γαλαζοπτερος.Θα το προσπαθησω αν και ξερεις οτι δεν τα παω καλα με τα κουμπια.

bluehunter
23-05-2011, 15:14
Θέλουμε βίντεο λέμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fadomas
23-05-2011, 15:27
μια ερωτησει ποσα κιλα γινονται αυτα τα ψαρια γιαννη ΄? ετσι εχω απορια !!!!

Ετσι για να εχεις καποιο μετρο συγκρισης.Το συγκεκριμενο ειναι 480 κιλα περιπου.Προσεξε την διαμετρο του κεφαλιου και τα καπακια του.Το ανοιγμα της μπουκαπορτας ειναι 1.20.

bluehunter
23-05-2011, 15:31
Σιγά το ψάρι!!!!!!!!!!!

fadomas
23-05-2011, 15:33
Σιγά το ψάρι!!!!!!!!!!!

Ετσι ετσιι.Ζητω οι σκαροι!!!!!!:116::116:

bluehunter
23-05-2011, 15:41
Ετσι ετσιι.Ζητω οι σκαροι!!!!!!:116::116:
Τόσο ξέρεις....

fadomas
23-05-2011, 15:49
:136::136::136::136:

johndrama
23-05-2011, 16:16
Κατατοπιστικοτατος ευχαριστουμε.Η βολη στο μελλον εχει χρηση και σε αλλα ψαρεματα δε πρεπει να το ξεχναμε.Εγω ειμαι ειδικος στις βολες στο παρελθον.

fadomas
23-05-2011, 17:38
Tο αλμπακορι η αλλιως ο μακρυπτερος.
http://alevia.freevar.com/MEGALA%20PELAGIKA/Thunnus%20alalunga.pdf

fadomas
23-05-2011, 17:39
Το κοπανι.
http://alevia.freevar.com/MEGALA%20PELAGIKA/Auxis%20rochei.pdf

fadomas
23-05-2011, 17:41
Το ρικι.
http://alevia.freevar.com/MEGALA%20PELAGIKA/Katsuwonus%20pelamis.pdf

fadomas
23-05-2011, 17:53
Αλεξ και το δικο σου και του μακη ηταν γαλαζοπτερα και τα δυο.Για το αλλο που ρωτας δεν υπαρχει κοκκινοπτερος τονος.Κοκκινος υπαρχει και ειναι ο κυανοπτερος-γαλαζοπτερος.Το ιδιο ψαρι με λιγα λογια.Οσο για την νοστιμια ο κοκκινος ειναι ο ποιο νοστιμος ναι.Για την τουνα που ρωτας ειναι παλι το ιδιο ψαρι.Απλα εμεις χρησιμοποιουμε τον ορο ΤΟΥΝΑ αντι τον ορο ΤΟΝΟ.Bγαινει απο το bleuffin tuna.:126:

Sinner
23-05-2011, 18:31
Άσε μας ρε φίλε. Εγώ με 82άρι πουσαρισμένο (:138:) τις βαράω τις τούνες. Υπερόπλα και green horses.

...

Pablo
23-05-2011, 18:51
Δηλαδή τα ψάρια που συναντάμε πιο συχνά είναι γαλαζόπτερος - κόκκινος ή σκέτο τούνα και το ρίκι (που μάλλον δε φτάνει πολλά κιλά απ'ότι κατάλαβα. Τα ορκίνια τι ράτσας είναι. Είναι κανένα από αυτό που έβαλες στις φώτογραφίες?

synagridakias
23-05-2011, 19:50
Γιαννη RESPECT!...Δεν μου τα χες πει ολα!Μαλαγρωτης επι το εργω...τρομαρα μου!

kostas_sti
23-05-2011, 20:52
:624:μπραβο ρε φιλε.καλα εκανες και ταγραψες.αν μη τι αλλο,ετσι που ταγραψες:614:,μεχρι και ο χαρης θα μπορεσει να χτυπησει τονο:410:

bluedeep
23-05-2011, 21:02
:624:μπραβο ρε φιλε.καλα εκανες και ταγραψες.αν μη τι αλλο,ετσι που ταγραψες:614:,μεχρι και ο χαρης θα μπορεσει να χτυπησει τονο:410:

Ακομα κι εσυ μπορεις τωρα :142:

smernas
23-05-2011, 21:26
:409: Να είναι καλά οι απαγορεύσεις και η βαρεμάρα , ανοίγουν στόματα !!!

Το κείμενο είναι σχολείο κανονικό .
:624:

Έπειτα από αρκετά χρόνια και με πολλές σημειώσεις και αναφορές φιλών έχω κάνει ένα σχεδιάγραμμα πορείας και στάσης αυτών των ψαριών όσον αφορά πάντα τα δικά μας τα νερά εδώ πάνω.
Καμιά δημοπρασία θα παίξει που είναι και της μόδας ? :107:

bluedeep
23-05-2011, 21:29
:622: :624:

sealoypis
23-05-2011, 21:45
Καιρός ηταν Γιάννη με έδιωξαν με ξαναβαλαν κι επιτέλους αποφάσισες(πριν 1χρονο στ λεγα να το κάνεις) να το κάνεις θα τα σπάσει το post περιμένω το 2τερο εκει ειναι το ζουμί

fadomas
23-05-2011, 22:52
Δεν μου τα χες πει ολα!

Αν ολα πανε καλα ειπαμε θα στα πω θα τα δεις απο κοντα.:126:

hariska
23-05-2011, 23:00
Καιρός ηταν Γιάννη με έδιωξαν με ξαναβαλαν κι επιτέλους αποφάσισες(πριν 1χρονο στ λεγα να το κάνεις) να το κάνεις θα τα σπάσει το post περιμένω το 2τερο εκει ειναι το ζουμί
κάτσε να σε ξαναδιώξουμε για κάνα χρόνο και μετά το βάζει το 2ο...! :105:

sealoypis
23-05-2011, 23:00
κάτσε να σε ξαναδιώξουμε για κάνα χρόνο και μετά το βάζει το 2ο...! :105:

:142::142: ετσι

fadomas
23-05-2011, 23:09
κάτσε να σε ξαναδιώξουμε για κάνα χρόνο και μετά το βάζει το 2ο...! :105:

:138::138::138:

drosso
23-05-2011, 23:47
Τι εκανες παλι ρε τρελεεεεεε;
Παντα το λεγα οτι ο Γιαννης ειναι ευθης ατομο και οτι λεει το εννοει και το ζει!!!
Να σε καλα ρε Γιανναρε μας εφτιαξες!!!!

GeorgeLarissa
24-05-2011, 00:17
Τα σέβη μου Γιάννη!!

yio
24-05-2011, 09:49
ωραίο άρθρο! ρισπέκτ!

καμια φοτο απο κλιπαρισμα υπάρχει, να δουμε;;

fadomas
24-05-2011, 14:31
yio εδω η 8αρα με 200αρα πετονια.

5624 5625

5626 5627

fadomas
24-05-2011, 14:32
Και εδω η 9αρα με 200αρα ντιζα ινοξ.

5628 5629

5630

el_eco
24-05-2011, 14:44
Πω πω.. Ο Rampo με τα πολυβόλα του!! :102::102:

yio
24-05-2011, 15:13
ωραία! και το μαύρο μανίκι στην πετονιά τι είναι;

fadomas
24-05-2011, 15:42
Θερμοσυστελλομενο.''Καποτα''απο αυτο που εχουν οι ηλεκτρολογοι αυτοκινητων.Καθως θερμαινεται σφιγγει και κολλαει στην πετονια.Καλο θα ειναι να το ζεστανεις με πιστολακι μαλλιων.Αν αποπειραθεις με αναπτηρα υπαρχει περιπτωση να πληγωσεις (καψεις)την πετονια.Μια αλλη περιπτωση ειναι να βγαλεις την ψιχα (πυρηνα)απο ενα κοματι απο τα σχοινια σου και να κανεις την ιδια δουλεια και με αυτο.

ALKIVIADIS
24-05-2011, 16:33
εχω μεινει εκπληκτος! απίθανο κειμενο και γραμένο στην ψαροντουφεκάδικη γλώσσα και κυρίως απο καποιον που ΞΕΡΕΙ!!!!

1000 μπράβο γιάννη!!!

υγ. μηπως να μπει και στην αρθρογραφία?

kounavi
24-05-2011, 17:51
Πολυ ωραιο αρθρο!!! Περιμενουμε τη συνεχεια!!

Τα οπλα αυτα εχουν πολυ ανακρουση, 6 καρχαριακια βλεπω :111: ??

hariska
24-05-2011, 18:26
...υγ. μηπως να μπει και στην αρθρογραφία?
Δεν έχει μπει ακόμα;;;;; :111::111::111:

ΘΑΝΑΣΗΗΗΗΗΗ!! :141:

synagridakias
24-05-2011, 19:21
Αν ολα πανε καλα ειπαμε θα στα πω θα τα δεις απο κοντα.:126:

...ΔΑΣΚΑΛΕ!

christos_xl
24-05-2011, 21:03
Φοβερά παραστατική περιγραφή.
Επιβεβαίωση της ορθής κίνησης του hariska να μην ρίξει τότε... και καλή ενημέρωση για όποιον δει στο μέλλον τόνο.:606::614::624::622:

Το συμπέρασμα μάλλον είναι μην του ρίξεις. Κι αν του ρίξεις καλύτερα να αστοχήσεις.

PSDT
24-05-2011, 22:24
:205::622: GIANNI !!!! ADE KAI TO 2 MEROS!!!

fadomas
24-05-2011, 23:25
...ΔΑΣΚΑΛΕ!

Υπαρχει ρε μητσε μεγαλυτερος δασκαλος απο σενα??Δεν το νομιζω.

bluehunter
24-05-2011, 23:36
Δεν έχει μπει ακόμα;;;;; :111::111:

ΘΑΝΑΣΗΗΗΗΗΗ!! :141:
Τι Θανάση βρε εγώ έλειπα σήμερα!! :116:
Εσύ τι κάνεις δηλαδή.

fadomas
25-05-2011, 00:04
Τα οπλα αυτα εχουν πολυ ανακρουση, 6 καρχαριακια βλεπω :111: ??

Απο που το συμπεραινεις αυτο?Απο τα σαρκ?

kounavi
25-05-2011, 00:08
Απο που το συμπεραινεις αυτο?Απο τα σαρκ?

Λαθος το εγραψα, ρωταω αν εχει ανακρουση με τοσα λαστιχα. :107:
Και αν μπορεις να ριξεις με κρατωντας το με το ενα χερι.

fadomas
25-05-2011, 00:11
Και αν μπορεις να ριξεις με κρατωντας το με το ενα χερι.

Ανετοτατα με το συγκεκριμενο.

kounavi
25-05-2011, 00:27
Ωραια..μιας και στο μελλον θα ηθελα να ασχοληθω με αυτο το κυνηγι. Ενας συγγενης μου ψαρευει συστηματικα τονους καθε χρονο με πολυ καλες επιτυχιες στα περιξ των σποραδων. Ψαρευει με συρτη και τωρα με μια μεθοδο σαν καθετη (λογο βενζινης), βρισκει τα ψαρια με το βυθομετρο και μετα τα ανεβαζει πετωντας σαρδελες κτλ.. και ριχνει μετα το δολομενο ψαρι και αρχιζει η μαχη.

Ειχα τη τυχη να παω σε ενα ψαρεμα μαζι του και ειναι πολυ πορωτικο!! Και τον πιο ακριβο εξοπλισμο να εχεις μπορει ο τονος να στον ξεφτιλισει, μου ειπε...

fadomas
25-05-2011, 00:32
Οταν λες βρισκει τα ψαρια με το βυθομετρο?Αυτα τα ψαρια δεν ειναι καθουμενα σε εναν τοπο.Σαν τα μαυρα ας πουμε.Ξερει τα περασματα τους και την στηνει εκει?Στα ποσα μετρα περνανε τα ψαρια και τα πιανει το βυθομετρο?

kounavi
25-05-2011, 00:47
Οταν λες βρισκει τα ψαρια με το βυθομετρο?Αυτα τα ψαρια δεν ειναι καθουμενα σε εναν τοπο.Σαν τα μαυρα ας πουμε.Ξερει τα περασματα τους και την στηνει εκει?Στα ποσα μετρα περνανε τα ψαρια και τα πιανει το βυθομετρο?

Nαι ξερει τα περασματα και παει συγκεκριμενη χρονικη περιοδο, ψαρευει χρονια και εχει και γνωστους στη Σκοπελο και τον ενημερωνουν (μενει Αθηνα). Απο τον Αυγουστο κ μετα στο λιμανι του Αγνωντα στη Σκοπελο εχει τρελο χαζεμα, ερχονται ψαραδες και φορτωνουν τουνες σε αγροτικα για να τις μεταφερουν.

Για μετρα συγκεκριμενα δεν θυμαμαι να σου πω... αλλα στο μερος που πηγαμε ειχε 1000 σχεδον μετρα βαθος, ηταν καπου βορεια στην Αλλονησο. Παντως προσπαθει να τα ανεβασει οσο πιο πανω γινεται, για να εχει αυτος το πλεονεκτημα.

fadomas
25-05-2011, 01:24
Να τα ανεβασει απο τα 1000 μετρα ειναι ανεφικτο.Μαλλον θα ηταν κατα πολλυυυυυ ποιο πανω.Αλονησο ε??Μητσεεεεεεε.Για να δουμε.:116:

s_kyllis
25-05-2011, 02:50
Αφιερωμένο στους απανταχού τονοκυνηγούς:
Τα 10 ψέματα των ψαροτουφεκάδων
Τι σημαίνει αυτό στα αυτιά της δικιάς του; 3 ώρες θα κοιτάζονται στα μάτια, 5 ώρες θα κρατιούνται χέρι χέρι και θα αλωνίζουν στα σοκάκια, 1 ώρα θα κυλιούνται στην άμμο και 10 λεπτά θα τον αφήσει να πάρει το 100άρι του και να πάει για ψάρεμα. Τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο; 3 ώρες θα ετοιμάζει τον εξοπλισμό του, 5 ώρες θα ψαρεύει, 1 ώρα θα τρώει σα γουρούνι για να αναπληρώσει και 10 λεπτά θα κυλιούνται στην άμμο (και δεν θέλει σούξου μούξου γιατί του παραχρόνου θα πάρει ΚΑΙ το 90άρι του μαζί).

Σε κάθε περίπτωση, η καλή του οφείλει να έχει έμφυτη τάση στην αυτοαπασχόληση... Αντηλιακό με σοβαρό δείκτη προστασίας και χόμπι μακράς διαρκείας. Οφείλει επίσης να γνωρίζει ότι 5 ώρες μονάχη σε μια παραλία εν μέσω τουριστικής περιόδου με κατάβαση από σουηδικά ή ισπανικά μεζεδάκια (ανάλογα την προτίμηση) δεν είναι και ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Ο δικός της, ας πρόσεχε (ή ας έπαιρνε και το φουσκωτό μαζί).

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΩΝ Β.Π.
«Αν πάω για ψάρεμα, μετά θα σε πάω στο the Mall/Golden Ηall»

Εχετε δει ποτέ κανέναν με σημάδια μάσκας να δοκιμάζει συνολάκια; Ετεροχρονισμένο ψέμα. Το «μετά» είναι αορίστου χρόνου και δεν πρέπει να μπερδεύεται με το «αμέσως μετά» που είναι συγκεκριμένου χρόνου μεν, αλλά ουδέποτε ειπώθηκε δε. Το «μετά» εξυπακούεται και μεταφράζεται ως: του χρόνου τέτοια μέρα, του Αγίου Κάποτε ανήμερα, ποτέ την Κυριακή, κάθε πέρσι και καλύτερα κτλ. Απεναντίας το «αμέσως μετά», είναι κατειλημμένο για πολύ συγκεκριμένα και άκρως σημαντικά έργα, τα εξής τρία: μαμ, κακά και νάνι. Η εκτέλεσή τους -σε τυχαία σειρά-, γίνεται με μαθηματική ακρίβεια, αποτελεί ιεροτελεστία και οι μόνες ευπρόσδεκτες διακοπές είναι για ερωτικής φύσεως χαρούλες.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, το έτερον ήμισυ ενδέχεται να είναι κατειλημμένο. Αν δεν έχει πονοκέφαλο, τότε θα πνέει τα μένεα βολοδέρνοντας μονάχο στο The Mall -ή στο Golden Hall.

TO ΦΑΛΛΟΚΡΑΤΙΚΟ ΨΕΜΑ
«Το ψαροτούφεκο δεν είναι για γυναίκες»

Ως προκατειλημμένη γράφουσα αδυνατώ να πάρω θέση στο παραπάνω μέγα ψέμα. Αντικειμενικά και αμερόληπτα, τα πράγματα έχουν ως εξής. Από τη μεριά του άντρα, δεν υπάρχει τίποτα πιο αδιαφιλονίκητα αντρικό από το ψαροτούφεκο. Από τη μεριά της γυναίκας, αν κάποιος πρέπει να φοράει κολλητά μαύρα δερμάτινα με σαπουνάδες, αυτός είναι εκείνη και μόνον εκείνη. Ο άντρας -κάθετος στις απόψεις του-, τονίζει ότι όπλα, αίματα και σκληροπυρηνικές καταστάσεις δεν ταιριάζουν σε κοριτσάκια. Η γυναίκα απειλεί ότι αν είναι να τη θεωρούν ανίκανη για σκληροπυρηνικές καταστάσεις τότε να το ξέρει για να κόψει την αποτρίχωση.

Ο άντρας τότε, για να ενισχύσει τα ακλόνητα επιχειρήματά του, παραθέτει μια εξαίρεση για να επιβεβαιώσει τον κανόνα. Αυτή είναι συνήθως η Sheri Daye, η Ευτυχία Πενταράκη ή η άλλη η κοπέλα από τη Μάνη, που πιάνουν και ψάρια όχι σαν κάτι μερικές μερικές. Και τότε γίνεται το σώσε. Φεμινισμοί, φαλλοκρατίες, γουρούνια, κότες, αλλά και ωραιότατες φράσεις που καταλήγουν σε «...να πλύνεις πιάτο/πλέξεις πουλόβερ» εκτοξεύονται αμοιβαία και αδιακρίτως.

Η κατάληξη είναι προβλεπόμενη. Η γυναίκα θα του δείξει αυτού πόσο σκληροπυρηνική είναι, αν θέλει, από αύριο κιόλας που θα πάει στη θάλασσα και θα τα ξεκάνει όλα. Το πρόβλημα είναι ότι το γυναικείο «από αύριο» έχει συγγενική έννοια με το αντρικό «μετά». Την επομένη το όλο θέμα ξεχνιέται και ο καθένας πηγαίνει στην κουζίνα του.

ΤΟ «Ο,ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΙ» ΨΕΜΑ
«Δικιά μου είναι η πατέντα»

Η έννοια της πατέντας είναι θεωρητική, εξιδανικευμένη και υπερτιμημένη. Δεν ανήκει πλέον στον έναν που την εφηύρε, αλλά σε όλους όσοι ήταν μόνοι τους όταν την άκουσαν και δεν τους βοήθησε κανείς να την αντιγράψουν. Ετσι η ίδια πατέντα μπορεί κάλλιστα να ανήκει ταυτόχρονα και στον Λάκη και στον Μάκη και στον Σάκη. Και επειδή η κοπέλα του Λάκη δεν γνωρίζει ούτε τον Μάκη ούτε τον Σάκη, ο πρώτος χωρίς φόβο και πάθος μπορεί άφοβα να φουσκώνει σαν το παγόνι αναλύοντάς της την ιδιοφυή ανακάλυψή του.

Κάνε μόνο να μη σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και τα φτιάξει μετά η κοπελιά με τον Σάκη ή τον Μάκη. Μαύρο φίδι που τον έφαγε, να δούμε τότε ποιανού η πατέντα θα υπερισχύσει. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό.

Είναι στο γιατί και πώς φαντάζεται ο ισχυριζόμενος πατεντιάρης Λάκης, Μάκης ή Σάκης, ότι η κοπέλα του δίνει έστω και μια δεκάρα για το αν ο αντιστρόφως αντίστροφος μηχανισμός σκανδάλης, το αθόρυβο μουλινέ ή το εναλλασσόμενο υπερταχείας απελευθέρωσης είναι δημιουργήματα του αντικειμένου του πόθου της. Γιατί -χωρίς να θέλω να τους το χαλάσω- δεν δίνει.

ΤΟ ΕΝΟΧΟ ΨΕΜΑ
«Αχ και να ήσουνα και εσύ εκεί γλυκιά μου αγαπημένη»

Κλασικό ψέμα, παραθέτεται από τον ένοχο μετά τύψεων. Ο ένοχος ντρέπεται μεν που το λέει, αλλά από την άλλη ξέρει ότι η γλυκιά του αγαπημένη έχει πολύ καλύτερα πράγματα να κάνει από το να τον ακολουθεί στο ψαροτούφεκό του. Ας πρόσεχε τι ευχόταν. Η αγαπημένη, μπορεί να φοβηθεί ότι ο έρωτάς της αγριεύεται από την πολλή ηρεμία εκεί στους ερημότοπους που πάει και ψαρεύει, να αποφασίσει να θυσιαστεί για πάρτη του και την επόμενη φορά να του κάνει τη χάρη και να τον συνοδεύσει.

Ηθελές τα και παθές τα. Οταν η ατμόσφαιρα παύει πλέον να μυρίζει σάρκα και αίμα, παρά μυρίζει channel και carotene, ο άντρας παθαίνει πατατράκ. Τα συμπτώματα που προκύπτουν, ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της καταστροφής. Και ενώ σύσσωμοι οι λοιποί παρευρισκόμενοι αναρωτιούνται τι απέγινε στον παλιό καλό και ωμό του εαυτό, η γλυκιά αγαπημένη πασαλείβεται με baby oil και προειδοποιεί ότι αν αργήσουν θα την κάψει ο ήλιος. Το... «μπιιιιπ» σέρνει καράβι και το κατοπινό δούλεμα επιβάλλεται.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΩΡΑΣ
«Δε θα αργήσω, καμιά δυο ωρίτσες θα ψαρέψω»

Σχεδόν αλήθεια. Ο αγαπητός όντως καμιά δύο ωρίτσες θα ψαρεύει. Μόνο που ο χρόνος αυτός είναι καθαρός.

Για να βρεις τον πραγματικό, πρέπει να προσθέσεις και τον χρόνο που θα κάνει να πάρει τη βάρκα, να τη βάλει στο νερό, να πάει στον τόπο, να ρίξει άγκυρα, να βάλει στολές, να σκίσει στολές, να βρει το ψάρι, να βραχώσει το ψάρι, να ξεβραχώσει το ψάρι, να πιάσει κάτι ακόμα να μη γυρνάει με άδεια χέρια, να βγάλει φωτογραφίες, να πει και καμία δύο μαλακίες, να ξεντυθεί, να στεγνώσει, να γυρίσει πίσω, να βγάλει τη βάρκα, να πλύνει τη βάρκα, να πάει για διπλό γύρο σουβλάκι με τα παιδιά, άντε να πιει και καμιά μπιρίτσα και μετά να γυρίσει πίσω. Αργησε; Δεν άργησε.

ΤΟ «ΤΙΓΚΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ» ΨΕΜΑ
«Δε φαντάζεσαι καλή μου...»

Η καλή του όντως δε φαντάζεται. Ο ίδιος όμως φαντάζεται τουλάχιστον τα μισά από όσα της τσαμπουνάει. Στη σημερινή σκληρή και σνομπιστική κοινωνία του υποβρύχιου ψαρέματος, το να πιάσεις απλώς ένα ψάρι, θεωρείται μπανάλ. Πρέπει να το διανθίσεις λιγάκι.

Η τεχνική είναι λίγο πολύ ίδια. Παίρνεις ένα αληθινό περιστατικό: π.χ. «πήγα για ψάρεμα». Ξεκινάς φτιάχνοντας ατμόσφαιρα: π.χ. «είχε χιονοθύελλα».

Εμπλουτίζεις με ιστορίες για αγρίους: π.χ. «έκανα καρτέρι στα 40μ (το suunto ήταν στη Σουηδία για σέρβις)». Βρίσκεις θύμα: π.χ. «χτύπησα ένα χταπόδι 11,5 kg». Προσθέτεις δραματικό γεγονός: π.χ. «με άρπαξε και με κράταγε κάτω. 3:44 λεπτά αργότερα ήμουν ακόμα ζωντανός και το σκότωσα με μια δαγκωνιά στα μάτια». Εμφανίζεις στοιχείο από τον τόπο του εγκλήματος: π.χ. «τη βλέπεις αυτήν εδώ την πληγή; Από τα δόντια του έγινε».

Και τέλος κλείνεις με μαεστρία, εφευρίσκοντας μάρτυρα, μεγαλόψυχη πράξη, δικαιολογητικό απουσίας αποδεικτικών στοιχείων και συγκατάβαση ταυτόχρονα, π.χ. «το χταπόδι το χάρισα στον Μάκη που η γυναίκα του είναι έγκυος. Και συ αυτό δε θα κανες;».

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΨΕΜΑ
«Πάω για ψάρεμα»

Εκ πρώτης όψεως, χέστηκε η φοράδα στ αλώνι. Ο αγαπητός δηλών πάει για ψάρεμα και κάτι τρέχει στα γύφτικα. Λες και κάνει και τίποτα άλλο. Ναι μεν αλλά. Τη διαφορά θα κάνει η πρωτοτυπία. Ρωτάμε δηλαδή -έτσι για αλλαγή- τι ακριβώς ευελπιστεί να ψαρέψει ο αγαπητός δηλών τούτη τη φορά. Γιατί αν πρόκειται να πάει για ροφούς, σαργούς, σηκιούς και σαλούβαρδους, κανένα πρόβλημα. Αν όμως πάει για τσιπούρες, ζαργάνες και συναγρίδες, το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διευκρίνιση.

Ελα εδώ κύριε, τι είδους τσιπούρες, ζαργάνες και συναγρίδες θα κυνηγήσεις; Από αυτές που κολυμπάνε ή από αυτές που περπατάνε; Αν η απάντησή του ξεκινάει με «αγάπη μου», έχουμε πρόβλημα. Αν σε κοιτάει στα μάτια με βλέμμα υπνωτιστή, έχουμε πρόβλημα. Αν το πετάξει ασυνήθιστα αδιάφορα, έχουμε πρόβλημα. Γενικά έχουμε πρόβλημα. Ακολούθα τον μέχρι τη θάλασσα καλύτερα.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΤΣΟΥΖΕΙ
«Ο Μάκης δεν ξέρει να ψαρεύει», τάδε έφη Λάκης

Ο Μάκης δεν ξέρει να ψαρεύει για διάφορους βάσιμους πάνω από όλα λόγους. Γιατί διαθέτει πιο φιγουρατζίδικο εξοπλισμό από τον Λάκη, γιατί τον τσάντισε, γιατί βουτάει βαθύτερα, γιατί βουτάει καλύτερα. Το ότι ο Μάκης πιάνει ψάρια οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε εξωγενείς παράγοντες ή/και διαβολικές συμπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με το υποκειμενικά ανύπαρκτο ταλέντο του Μάκη. Γι αυτό και η κοπέλα του Λάκη δεν πρέπει να λιγουρεύεται τους θεσπέσιους κοιλιακούς του Μάκη, γιατί ο Μάκης απλούστατα δεν ξέρει να ψαρεύει. Συγγενικό ψέμα είναι το «δεν ξαναπάω για ψάρεμα με τον Μάκη», που μεταφράζεται σε «δεν ξαναπάω για ψάρεμα με τον Μάκη μέχρι να κάνει ωραία μέρα, να μην απαντάει κανείς άλλος στο τηλέφωνο και να θέλω να πάω για ψάρεμα».

ΤΟ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΨΕΜΑ
«Επιασα ένα ψάρι, έρχεσαι να το φάμε;»

Η προσκεκλημένη οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική στο τι ακριβώς θα φάει, καθότι η πρόσκληση είναι ανοιχτού περιεχομένου και σπανίως αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό που εικάζεται.

Συνήθως μεταφράζεται ως εξής: το ψάρι που σου προσφέρω είναι η απόλυτη προέκταση της τεστοστερόνης μου και αν δοκιμάσεις το ένα, είναι καθήκον σου ιερό να δοκιμάσεις και το άλλο. Το «ένα» και το «άλλο» είναι θαρρώ έννοιες ευκόλως εννοούμενες και παραλείπονται. Αν παρ όλα αυτά η ενδιαφερόμενη δεν αντελήφθη -ή αν προτιμάει να κάνει πως δεν αντελήφθη- δεν έχει παρά να δεχτεί την πρόσκληση σε δείπνο ψαροτουφεκά και να το εμπεδώσει κατ ιδίαν και από πρώτο χέρι ως είθισται.

kounavi
25-05-2011, 02:57
Να τα ανεβασει απο τα 1000 μετρα ειναι ανεφικτο.Μαλλον θα ηταν κατα πολλυυυυυ ποιο πανω.Αλονησο ε??Μητσεεεεεεε.Για να δουμε.:116:

Τα ψαρια δεν ηταν στα 1000, ο βυθος ηταν κοντα στα 1000. Απλα τα σημαδια ηταν πολυ ανοιχτα με πολυ βαθεια νερα!!

synagridakias
25-05-2011, 22:32
Στις Σποραδες οντως εχει περασματα και οι επαγγελματιες που εχουν ειδικες αδειες πιανουν αρκετα ψαρια.Κυριως οι Αλλονησιωτες, και λιγοτεροι απο Σκοπελο, αλλα και αλλου, Χαλκιδαιοι, Καβαλιωτες.Επισης ερασιτεχνες εχουν κι αυτοι επιτυχιες, σαφως λιγοτερες.Με ψαροτουφεκο εχουν βγει καποια κομματια, λιγα πραγματα ομως.Ψαρια πιασμενα σε ντριφτιγκ εχουνε χτυπηθει επισης με οπλο στο τελος της προσπαθειας.Στο νετ υπαρχουν βιντεακια με το...διαδοχικο πιασιμο.
Μια φορα μονο εχω ασχοληθει με το συγκεκριμενο ψαρεμα, εχοντας δανειστει εξοπλισμο απο τον συγραφεα του παροντος τοπικ.Εαν τα καταφερνα θα ειχα επιτυχια 100%, πραγμα ανεφικτο φυσικα σε κατι τοσο...ρευστο, οπως το...ψαρεμα γενικοτερα!Επειδη στο παρελθον ειχα δει μεγαλους γαλαζοφτερους απο το γυαλο, εως σε μεσοπελαγες, εχω καποια πλανα να δημιουργησω!!! ενα απλο τουφεκι που θα μπορει να χρησιμοποιηθει γρηγορα, εαν εντοπισθει περιστασιακα ενα θηραμα.Ελαφρυ, χωρις ενα...κοπαδι λαστιχα, με χοντρη βεργα ομως που θα μπορει να τρυπησει ενα χοντρο ψαρι σε μια...λογικη αποσταση.Ακομα ειμαι στα σχεδια, εαν ομως ολοκληρωθει σιγουρα θα ανακοινωσω τα αποτελεσματα!Επισης αν με αξιωσει ο...Ποσειδωνας να βγαλω τουνα, αφου φαμε με φιλους οσα φιλετα μπορουμε, το υπολοιπο θα το χαρισω σε ανθρωπους που δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να αγορασουν τετοιο εδεσμα!Αυτα προς το παρον!Αναμενω με αγωνια την συνεχεια απο τον καπτεν Γιαννη!

nemo1
25-05-2011, 22:51
μπραβο ρε γιανναρε,πολλή θα γουσταρα να σας δω εσενα και την παρεα σου στο ψαρεμα σας.

fadomas
25-05-2011, 23:18
εχω καποια πλανα να δημιουργησω!!! ενα απλο τουφεκι που θα μπορει να χρησιμοποιηθει γρηγορα, εαν εντοπισθει περιστασιακα ενα θηραμα.Ελαφρυ, χωρις ενα...κοπαδι λαστιχα, με χοντρη βεργα ομως που θα μπορει να τρυπησει ενα χοντρο ψαρι σε μια...λογικη αποσταση.

Aπο σενα ολα τα περιμενω.Αναμενουμε λοιπον.

PSDT
26-05-2011, 00:28
as baloume kai ena videaki szd6sCT-YWo

T-Factor
27-05-2011, 17:23
Το καλοκαίρι, αν πάνε καλά τα πράγματα*, θα κάνω την πρώτη μου σοβαρή απόπειρα για τόνο. Με πολύ έμπειρους του είδους βέβαια και τον εξοπλισμό τους. Θα δούμε..

*Αν συνεχίσουν να με αγαπάνε οι φίλοι μου:116:

ΥΓ Αφιερωμένο στους απανταχού τονοκυνηγούς:
Τα 10 ψέματα των ψαροτουφεκάδων.....


Μου θυμίζει ΚΛΙΚ μέσα 80΄s.
Αλλάξαν οι καιροί. Ακόμα και ο Κωστόπουλος κάνει μπότοξ...

fadomas
30-05-2011, 23:46
Το καλοκαίρι, αν πάνε καλά τα πράγματα*, θα κάνω την πρώτη μου σοβαρή απόπειρα για τόνο. Με πολύ έμπειρους του είδους βέβαια και τον εξοπλισμό τους. Θα δούμε..

Να σταθουμε λιγο εδω στα λογια του φακτορα.Οπως λεει πολλυ σωστα θα παει πρωτη φορα σοβαρα μαζι με εμπειρους του ειδους.Ο στοχος του κειμενου και τις παρουσιασης των φωτο με τα ειδη ειναι να μαθουμε καπως να τα αναγνωριζουμε και να καταλαβουμε οτι το κυνηγι τους γινετε με εξειδικευμενο εξοπλισμο και κυριως με αφοσιωση στο ειδος αυτο και οχι οτι κανουμε βολτα και αμα δουμε κανα τονακι το βαραμε.Απο τους μεγαλυτερους θηρευτες των οκεανων
δεν εναι για να βλεπουν την ποσειδωνια αναποδα απο βολη με 100αρι.
Το ψαρεμα αυτο θελει να ασχοληθεις και να σεβαστεις τα ψαρια αυτα.Οποτε μην κανετε το λαθος να μπαινετε στο τρυπακι να δοκιμασετε παρα μονο αν γινει αφοσιωμενα για λογους ασφαλειας και σεβασμου στα ψαρια.

michalis58
31-05-2011, 09:13
@fadomas
Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρεις σχετικά με το κυνήγι της τούνας. Θετικό ,θετικότατο , το ότι μοιράζεις ανοιχτά τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει με κόπο.
Υπάρχει όμως στο κυνήγι της τούνας ,μιά παράμετρος που δεν θίχθηκε καθόλου. Το νομικό πλαίσιο. Εδώ ,νομίζω , υπάρχει γενικά άγνοια. Εγώ π.χ. ,ναι μεν ξέρω ότι υπάρχουν απαγορεύσεις ,οδηγίες της ΕΕ ,ακούω ότι ο ερυθρός (τουλάχιστον) προστατεύεται γενικά , χρειάζεται ειδική άδεια για να τον αλιεύσεις νόμιμα και βλέπω το κυνηγητό του λιμεναρχείου και τα βαρύτατα πρόστιμα (τετραψήφια ,τουλάχιστον ,νούμερα) , όμως δεν ξέρω με βεβαιότητα ,τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται ,πότε και σε ποιούς.
Εσύ που έχεις ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο ,έχεις ψάξει και το νομικό πλαίσιο ??

fadomas
31-05-2011, 18:46
Mιχαλη εχεις δικιο.Οσον αφορα το νομικο πλαισιο που λες πρωτα ''ψαχνουμε'' αυτο και μετα τα ψαρια.Το κυνηγι της τουνας ειναι απαγορευμενο απο περσι.Ενα κομματι της επιστολης που σταλθηκε σε ολες τις διευθυνσεις αλιειας εδω στην ελλαδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να συμβάλλει στην προστασία του ερυθρού τόνου, θέσπισε αυστηρότερα μέτρα για την αλιεία του με έναν νέο κανονισμό, που ψήφισε στις 6 Απριλίου 2009.

Ουσιαστικά ο νέος κανονισμός ενσωματώνει στο κοινοτικό δίκαιο τις συστάσεις, που εξέδωσε η Διεθνής Επιτροπή για τη Διαχείριση του Τόνου του Ατλαντικού-ICCAT (πρόκειται για διακυβερνητικό φορέα στον οποίο συμμετέχουν 46 χώρες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας του τόνου), για προστασία και αποκατάσταση από την υπεραλίευση του αποθέματος του ερυθρού τόνου της Μεσόγειου.

Στον νέο κανονισμό προβλέπονται για πρώτη φορά περιοριστικά μέτρα και για την ερασιτεχνική αλιεία.

Απαγορεύεται η αλιεία τόνου από ερασιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες αλιείς, που δεν έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια αλιείας τόνου.

Η αλιεία τόνου επιτρέπεται από τους ερασιτέχνες αλιείς μόνον και εφόσον:

1. Κατανεμηθεί ποσόστωση τόνου για την ερασιτεχνική αλιεία από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Στην περίπτωση που κατανεμηθεί ποσόστωση στην ερασιτεχνική αλιεία, τότε θα μπορούν να αλιεύσουν τόνο μόνον τα ερασιτεχνικά σκάφη, που είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια αλιείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κατανεμηθεί ποσόστωση για την ερασιτεχνική αλιεία από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ενημερώνουμε τους ερασιτέχνες αλιείς, αλλά και τους επαγγελματίες που δεν έχουν σχετική άδεια αλιείας τόνου ότι, σε περίπτωση που συλλάβουν τυχαία τόνο, θα πρέπει να τον απελευθερώνουν αμέσως.

Βασικά χαρακτηριστικά που εύκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τον ερυθρό τόνο από τα άλλα είδη τόνου είναι:

α. το δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο είναι υψηλότερο από το πρώτο και

β. τα θωρακικά πτερύγια είναι πολύ μικρά.

michalis58
31-05-2011, 20:50
:615::615:

ALKIVIADIS
09-06-2011, 10:09
το νο2 αργεί????

fadomas
09-06-2011, 22:23
Βιαζεσαι?

bluedeep
09-06-2011, 22:26
Ναι,θελει να προλαβει την σεζον της τουνας. :204:

fadomas
09-06-2011, 22:32
Μα δεν ειναι τωρα η σαιζον.

ALKIVIADIS
10-06-2011, 14:26
Βιαζεσαι?

οχι ρε γιαννη απλα να εχω κατι να διαβάσω!!!

με την ησυχία σου!

bluehunter
10-06-2011, 17:08
Μα δεν ειναι τωρα η σαιζον.

Η σεζλόν πότε είναι;;;:116:

bluedeep
03-07-2011, 23:36
HazsbpqbKUM

V1zIcRBDulo

:145:

maverick
12-07-2011, 21:03
Η σεζλόν πότε είναι;;;:116:

Από Σεπτέμβρη καί μετά.

bluedeep
16-07-2011, 03:08
K1VwJwFyKyg

fadomas
19-07-2011, 15:49
Πσαρουκλα.

keraunos
19-07-2011, 19:56
Εαν απαγορευεται το ψαρεμα του τονου τοτε τι συζηταμε το πως θα το ψαρεψουμε?

Sinner
19-07-2011, 19:57
Στο εξωτερικό επιτρέπεται.

...

sealoypis
19-07-2011, 23:05
Εαν απαγορευεται το ψαρεμα του τονου τοτε τι συζηταμε το πως θα το ψαρεψουμε?

Ετσι,πριν ενα χρονο που επιτρεπόταν και του ζητήθηκε δεν το κανε,μόλις απαγορεύτηκε βρήκε χρόνο:142::142: